Pagina 1 van 1

15 september 2021

De MCZ ego is een graag geziende kachel in de pelletwereld. De ego M2 wordt geherlanceerd met een nieuw design en handige functionaliteiten. De kachel heeft een groter vuilluik gekregen en is uitgerust met WIFi en een display op het toestel. De Ego is beschikbaar in 4 verschillende kleuren. 
15 september 2021

De clou duo is de combinatiekachel, waarin je kan stokken met zowel pellets als hout. De kachel heeft een aangenaam pelletvuur met automatische termostaat- en timerfunctie, maar ook een imposant vlambeeld bij het verbranden van houtblokken. 
6 februari 2018

 

Opvallend aan de AsteEA is zijn klassieke uitstraling door de fraai vormgegeven poten en een stoere gietijzeren deur. Het schoorsteenkanaal (hart) zit slechts 10 cm vnauit de achterzijde waardoor deze houtkachel eenvoudiger in een bestaande schouw kan worden geplaatst. Tevens is deze kachel met een schermplaat verkrijgbaar waardoor deze dichter bij een brandbare muur kan worden geplaatst.
5 februari 2018

Faber e-MatriX


De haard is dé plek waar je tot jezelf komt, elkaar ontmoet, energie opdoet en deelt. Daar waar een gas- of houthaard onmogelijk of ongewenst is, of voor wie kiest voor ‘individual design’ én bewuste keuzes maakt, presenteert Faber de nieuwe e-MatriX
18 december 2017

Hoe werkt een pelletkachel eigenlijk ?

Allereerst merken we op dat een pelletkachel een gesloten verbrandingssysteem is dat afgescheiden is van de te verwarmen ruimte. Bij een correcte installatie van een pelletkachel is CO-vergiftiging uitgesloten.

Enkele voordelen van een pelletkachel

Economisch
 • Goedkope brandstof
 • Zuinig stoken met hoog comfort
 • Garantie over de beschikbaarheid
 • Lokale werkgelegenheid
 • Verminderen afhankelijkheid van de olielanden
 • Weinig onderhoud en afval

Ecologisch 
 • Vermindering van het broeikaseffect
 • Vermindering van zure regens
 • Duurzaam en onuitputtelijk
 • Zuiniger omgaan met brandhout door hoog rendement

 
18 december 2017

Wat wordt bedoelt met een open verbrandingssysteem?

Gasgestookte haarden met een gesloten verbrandingssysteem betrekken de zuurstof die nodig is om het gas te verbanden uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Zij staan dus in open verbinding met de lucht in de opstellingsruimte. De rookgassen worden via een apart rookkanaal afgevoerd.

 
18 december 2017

Wat bedoeld men met een gesloten verbrandingssysteem?

Gasgestookte haarden met een gesloten verbrandingssysteem betrekken de zuurstof die nodig is om het gas te verbanden via een gecombineerd toevoer/ afvoerkanaalsysteem. De zuurstof die nodig is voor de verbranding komt via de buitenpijp ( toevoerkanaal ) de rookgassen worden afgeverod via de binnenpijp ( afvorkanaal). Een van de voordelen van dit verbrandingssysteem is dat u geen bstaande schoorsteen odig heeft. Bonvendien is het een ideale oplossing voor woningen die mechanisch geventileerd worden, een rookgasventilator is niet nodig. Tot slot zijn toestellen met dit systeem altijd hoog rendementstoestellen.

Opletten

Alle gashaarden met een gesloten verbandingssysteem hebben een gasplaat die verbrandingsruimte volledig bedekt. Dat wil echter niet zeggen dat elke haard met een volledig bedekkende glasplaat automatisch een gesloten verbrandingssyteem heeft.
18 december 2017

In Europa moet elke haard of kachel die op de markt wordt gebracht voorzien zijn van het CE-keur. Dit verplichte keurmerk staat garant voor de minimale specificaties die een haard of kachel moet hebben. In afwachting van één Europees keurmerk voor houtkachels hebben veel landen hun eigen keur merk al verplicht gesteld. Voorbeelden hiervan zijn de Duitse Din of Din+ en de BlmSchV2, de Zwitserse VKF/CH, de Oostenrijkse 15A en de Scandinavische Svanemaerken (groene zwaan). De keurmerken stellen eisen over het minimale rendement en het maximale koolmonoxide en fijnstof uitstoot.

Per keurmerk zijn er verschillen over deze eisen en de omstandigheden waarin wordt gemeten. Houtkachels met een keurmerk hebben een type plaatje met de vermelding van het keurmerk waar dan ook op staat aan welke waarden kachel aan voldoet. Nederland heeft altijd het standpunt in genomen om op de Europese regelgeving te wachten. Algemeen zijn de meeste deskundige er wel overeen dat Europese regelgeving gelijk zal zijn aan het Duitse keurmerk.

Voor iemand die een houtkachel wil gaan kopen is het daarom verstandig dat de kachel aan de Duitse keur voldoet om kleurstelling in de toekomst te voorkomen. U ben dan tevens duurzaam en milieuvriendelijk bezig! Het stoken met hout is de enige Co2 neutrale verbranding indien dit gebeurd in een houtkachel die voldoet aan één of meerderen keurmerken en als er gestookt wordt met droog, schoon en verantwoord gekapt hout.
20 november 2017

Hoe bepaal ik het vermogen dat mijn haard of kachel moet hebben om de gewenste ruimte te verwarmen?

U kunt op eenvoudige wijze het vermogen bepalen van de haard of de kachel dat u nodig heeft om de gewenste ruimte te verwarmen. In de grafiek onderaan ziet  het vermogen uitgedrukt in kilowatt ( kW ). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters ( m³ ). Het aantal kubieke meters bepaalt u door de lengte, breedte en hoogte van de rumte met elkaar te vermenigvuldigen. Op het snijpunt van één van de drie lijnen kunt u vervolgens het benodige vermogen aflezen. Welke van de 3 lijnen u moet kiezen, hangt af van de mate waarin uw woning is geïsoleerd.

Lijn A
 • geldt voor een goed geïsoleerd woning. De woning is vorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie.

Lijn B
 • geldt vor een redelijk geisoleerd woning. De woning is minimaal vorzien van dubbel beglazing.

Lijn C
 • geldt voor een slecht geïsoleerd woning. De woning heeft gen van de hierboven genoemde vorme van isolatie.

LET OP

Er zijn echter ook nog bepaalde factoren waardoor het warmteverlies in de woning vergroot wordt. Denkt u mar eens aan een open keuken of een open trap. Hierdoor gaaat veel warmte verloren. Dit warmteverlies kan worden opgevangen door in dergelijke situaties een haard of kachel met een groter vermogen te kiezen. Daarom adviseren wij u altijd met uw vakspecialist te overleggen voordat u en keuze maakt.